A mai napra pedig egy meglehetősen furcsa nevű, de annál finomabbnak ígérkező sütemény receptjét hoztuk el. A csillagpiramist számos formában készítik háztartásokban, így mi is közlünk egyet a sok különböző variációból.
Csillagpiramis
175 g búzaliszt
2 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
100 g porcukor
75 g Rama
3 tojás (közepes méretű)
1 evőkanál tej
Töltelék
170 g meggylekvár
1 tasak Dr. Oetker Marcipán
400 ml hideg tej
1 tasak Dr. Oetker Csokoládés Tortakrém
2 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
Díszítéshez
1 tasak Dr. Oetker Marcipán
A tepsit (30 x 40 cm) sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés
A tésztához a lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és az egészet konyhai robotgéppel, kezdetben alacsony majd legmagasabb fokozaton sima tésztává keverjük. A masszát az előkészített tepsibe öntjük és egyenletesen elsimítjuk.
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó-felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 10 perc
Sütés után a süteményt sütőpapírral együtt, sütőrácsra borítva hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt a sütőpapírt lehúzzuk róla. A süteményt 5 db különböző szélességű (és a tepsi méretéből adódóan 30 cm hosszú) csíkra vágjuk. A csíkok szélessége: 12 cm, 10 cm, 8 cm, 5 cm és 3 cm.
A tésztához a lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és az egészet konyhai robotgéppel, kezdetben alacsony majd legmagasabb fokozaton sima tésztává keverjük. A masszát az előkészített tepsibe öntjük és egyenletesen elsimítjuk.
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó-felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 10 perc
Sütés után a süteményt sütőpapírral együtt, sütőrácsra borítva hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt a sütőpapírt lehúzzuk róla. A süteményt 5 db különböző szélességű (és a tepsi méretéből adódóan 30 cm hosszú) csíkra vágjuk. A csíkok szélessége: 12 cm, 10 cm, 8 cm, 5 cm és 3 cm.
A négy legnagyobb tortalapot megkenjük lekvárral. A marcipán masszát enyhén porcukros munkafelületen elnyújtjuk és különböző nagyságú csillagformákat szúrunk ki. A maradék marcipánt a lekváros lapokon elosztjuk. A krémhez a hideg tejet és a rumaromát egy keverőedénybe öntjük. Hozzáadjuk a csokoládés tortakrém alapport, majd konyhai robotgéppel, kezdetben alacsony majd legmagasabb fokozaton 2-3 percig keverjük. A krém felét a lekváros lapokon egyenletesen elsimítjuk, majd a piramist felépítjük, úgy, hogy a legnagyobb lap kerüljön alulra, ezt kövessék a középső lapok, végül a legkeskenyebb lappal zárjuk.
A maradék krémet újra elfelezzük, az egyik adaggal a tortát kívülről bevonjuk, a maradékot pedig nyomózsákba töltjük, és a süteményt ízlés szerint díszítjük vele. Végül a marcipán csillagokat is a süteményre helyezzük.
A tortát legalább 2 órára a hűtőszekrénybe helyezzük.
Javaslatok, alternatív elkészítés
Ízlés szerint Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukorral is meghinthetjük a süteményt.
Marcipán helyett téli dekorcukrokkal is díszíthetjük a süteményt (pl. fehér dekor csillag, dekor hópehely).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése