Hogy kicsit békésebb vizekre evezzünk: a mai napon, 1933-ban adták át a lakihegyi adótornyot, Magyarország legmagasabb építményét. Ugyanígy december 2-án, 1915-ben tette közzé Albert Einstein a relatívitáselméletet. Mi pedig közzéteszünk egy remek karácsonyi receptet.
Narancsos kuglóf
A tésztája finom szaftos, és a narancshéjától és levétől pedig különösen finom. Ízlés szerint keverhetünk hozzá aszalt, és kandírozott gyümölcsöt is. Mivel éppen volt itthon egy doboz kandírozott gyümölcs, én most azt kevertem hozzá, de az ünnepi kuglófba majd aszalt áfonya, sárgabarack, és mazsola kerül.
A kuglófhoz:
25 dkg liszt
1 cs sütőpor
15 dkg vaj
1 dl tejföl
25 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
1/2 narancs leve
4 db nagyobb tojás
csipet só
kandírozott, vagy aszalt gyümölcs ízlés szerint
A narancsos mázhoz:
4-5 ek porcukor
pár kanál frissen facsart narancs és citromlé
pár kanál frissen facsart narancs és citromlé
- A porcukorhoz adjuk hozzá a puha vajat, a vaníliás cukrot, a narancs levét és reszelt héját, és a tejfölt, majd robotgéppel keverjük alaposan össze.
- Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat is, majd szintén keverjük össze.
- A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd szitáljuk hozzá a keverékhez, majd keverjük simára a masszát.
- Végül adjuk hozzá az aszalt, vagy kandírozott gyümölcskeveréket, majd fakanállal forgassuk, keverjük össze.
- A kuglóf formát alaposan zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd öntsük bele a tésztát.
- Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 50 perc alatt süssük készre. Én légkeverésnél 160 fokon 50 percig sütöttem.
- A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formába, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
- A porcukorhoz adjunk hozzá 2-3 evőkanál narancs és citromlé keverékét, majd keverjük simára.
- Keverés közben, ha szükséges akkor adjuk még hozzá narancslét, de arra figyeljünk hogy egy sűrűbb masszát kapjunk, mert különben lefolyik a kuglófról.
- Ezután kanalazzuk rá a teljesen kihűlt kuglófra, és ízlés szerint szórjuk meg aszalt, vagy kandírozott gyümölccsel, majd hagyjuk hogy a máz kissé megszáradjon.
- Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a kuglófot, majd úgy kínáljuk. A kevert tésztának köszönhetően több napig finom puha marad.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése